tab
Personer spelar poker

Vill införa B2B-licens för företag som levererar teknik till spelbolag

Publicerades: tis 26 maj 2020

Spelinspektionen har kommit med ett nytt förslag till regeringen för att stärka konsumentskyddet på den svenska spelmarknaden. Man vill införa en B2B-licens för alla företag som tillhandahåller spelprogramvara och levererar teknik till spelbolagen.

Spelinspektionen arbetar ständigt för att göra online casinon och andra delar av den svenska spelmarknaden till en tryggare plats för spelarna. Numera måste bland annat alla spelbolag på den svenska marknaden ha en svensk spellicens. Detta ska bidra till en ökad säkerhet och förhindra olagligt spelande.

För att förbättra säkerheten ytterligare och motverka olagligt spelande vill nu Spelinspektionen att regeringen ska införa så kallade B2B-licenser, Business-to-Business. Det skulle innebär att alla företag som levererar teknik och tillhandahåller spelprogramvara till spelbolagen också måste ha en licens.

Spelinspektionen ser många fördelar med att ett sådant krav införs så snart som möjligt. Man försökte faktiskt få igenom förslaget i spelutredningen, som föregick lagstiftningen i början på förra året, men det genomfördes aldrig.

Spelbolagschefer positiva till en lagändring

Flera svenska spelbolagschefer ställer sig positiva till en B2B-licens. Branschföreningen för onlinespels generalsekreterare, Gustaf Hoffstedt, anser att en B2B-licens är den enskilt viktigaste åtgärden för att stärka konsumentskyddet. Han menar att det kanske är den enda åtgärden som gör det möjligt att hålla borta olicensierade spelbolag från den svenska marknaden.

Nya åtgärder är att vänta för att förhindra olagliga spelbolag

Regeringen arbetar ständigt med att förbättra säkerheten och tryggheten för spelarna på den svenska spelmarknaden. Bara för någon vecka sedan gick socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ut och sa att regeringen är beredda att ta till ytterligare åtgärder för att hålla borta olagliga spelbolag.

Det finns många tankar och idéer på lagförändringar som kan göras och det är väl bara en tidsfråga innan ytterligare åtgärder införs. Om det blir krav på B2B-licens eller något annat återstår att se. Klart är i alla fall att fler åtgärder är att vänta för att stärka konsumentskyddet ytterligare.