tab
null

Uppgifter kan ha läckt från Spelinspektionen

Publicerades: tis 30 jun 2020

Den som är avstängd via Spelpaus får inte spela på svenska spelbolags spel samtidigt som bolagen inte får skicka riktad reklam till personen. Nu kommer dock information om att uppgifterna om vilka personer som registrerat sig via tjänsten har läckt ut till utländska aktörer som i sin tur svarat med att skicka ut reklam.

Den som har problem med sitt spelande kan när som helst stänga av sig från allt spelande genom tjänsten Spelpaus. Personen får då inte spela hos något spelbolag med svensk licens och spelbolagen får inte heller rikta reklam mot personen.

Spelinspektionen sparar sedan uppgifter om vilka personer som är registrerade via Spelpaus. Varje månad skickar sedan spelbolagen miljontals förfrågningar till registret för att försäkra sig om att man dels inte skickar ut reklam till personen, dels att personen inte registrerar sig för spel.

Uppgifter kan ha läckt ut till oseriösa aktörer

Nu kommer dock uppgifter om att personer som varit avstängda via Spelpaus mottagit reklam, bland annat via sms, från spelbolag som saknar svensk licens. Det vill säga hos spelbolag man kan spela på även om man är avstängd via Spelpaus. Spelinspektionen misstänker nu att uppgifterna från registret om vilka som stängt av sig har läckt ut.

– Om olicensierade bolag har fått reda på vilka som stängt av sig via spelpaus skulle det vara jätteallvarligt, säger Hanna Abrahamsson, chef för rättssekretariatet på Spelinspektionen.

Hon menar att dessa oseriösa aktörer kan ha ett intresse i att nå personer som är extra sårbara.

Spelinspektionen och Datainspektion i nära samarbete för att lösa problemet

När TT kontaktar Spelinspektionen för att fråga vad som egentligen händer med uppgifterna från registret hänvisar myndigheten till Datainspektionen. Det är nämligen så att Spelinspektionen tillhandahåller tjänsten Spelpaus men det är Datainspektionen som är tillsynsmyndighet för hur uppgifterna i registret hanteras.

De två myndigheterna arbetar nu intensivt med att lösa problemet.

Hittills har drygt 52 000 svenskar registrerat sig hos Spelpaus.

Tips! Det är viktigt att spela sunt får att undvika att hamna i spelmissbruk. Upplever du problem med ditt spelande ska du stänga av dig från spel via Spelpaus och kontakta Stödlinjen för vidare hjälp.