tab
null

TV4 fälls för Triss och Keno

Publicerades: tis 31 jan 2023

I åratal har Triss, Keno och Lotto varit en del av TV4:s tv-tablå. De senaste åren har det dock blossat upp en mindre strid mellan tv-kanalen, Svenska Spel och det svenska rättsväsendet. Anledningen är att inslagen inte märks upp som reklam trots att de promotar Svenska Spel.

Nu menar Granskningsnämnden att TV4 brutit mot radio- och tv-lagen. Ärendet har lämnats över till förvaltningsrätten som ska besluta huruvida TV4 behöver betala vite för sin överträdelse.

Inte första gången Triss är uppe för prövning

Det mycket populära inslaget Triss i Nyhetsmorgon har prövats av både Granskningsnämnden och i domstol. Fallet har varit upp i Granskningsnämnden vid två tillfällen tidigare - i första fallet ansåg man att inslaget bröt mot bestämmelserna gällande produktplacering. Vid det andra tillfället prövades det huruvida inslaget stred mot bestämmelserna om annonsering och otillbörligt gynnande.

Under 2020 gick de svensk spelbolagen Leo Vegas, Kindred och Betsson ut i en debattartikel och utmanade dåvarande socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att stoppa “dold säljfrämjande marknadsföring”. Kort därpå beslutade Konsumentombudsmannen att pröva Trisskrapet.

I april 2020 vann Konsumentombudsmannen en rättegång mot TV4/Svenska Spel i Patent- och marknadsdomstolen som innebar att TV4/Svenska Spel var tvungna att offentliggöra eventuella avtal parterna emellan, Men en ny vändning skedde i mars 2022 när Patent- och marknadsöverdomstolen underkände kravet på att offentliggöra ett eventuellt avtal.

Både TV4 och Svenska Spel har förnekat att det finns ett avtal och hävdar att inslaget är redaktionellt.

Konsumentverket överklagade beslutet och förra sommaren beslutade Högsta domstolen att ta upp Konsumentverkets överklagan och pröva fallet.

Sveriges mest kända spelbolag

Svenska Spel är landets med välkända spelbolag och erbjuder både turspel, sportspel och nätcasino. Som kund kan du stöta på Svenska Spel i både digitala och fysiska miljöer. Kanske allra mest kända är Svenska Spel för turspelen Triss, Keno och Lotto, samt sportspelen Stryktipset och Europatipset.