tab
Person fyller I lotto-kupong

Svenska Spel vill se ett förbud mot skugglotterier

Publicerades: tis 09 jun 2020

Skugglotterier blir vanligare och vanligare hos svenska spelbolag. Detta vill Svenska Spel sätta stopp för då man menar att dessa spel konkurrerar ut svenska lotterier vilket i sin tur hämmar idrotten och föreningslivet. Regeringen ser över situationen men utesluter inte att ett förbud kan införas. Det skriver SvD. Idag finns förbud mot skuggspel i både Danmark och Australien.

Svenska spelbolag kan idag anordna spel på andra spelbolags lotterier. Spelformen är helt laglig och kallas för lottospel hos de spelbolag som erbjuder den typen av spel. Svenska Spel är dock inte särskilt förtjusta i spelformen som man kallar skuggspel och nu vill sätta stopp för.

– På den svenska marknaden är skuggspelet fortfarande i sin linda. Men vi ser ett allt större intresse från etablerade aktörer och även nya aktörer, säger Svenska Spels affärsområdeschef, Anna Romboli, till SvD.

Spelbolagen vänder sig till utländska lotterier

Att anordna skugglotterier är tillåtet så länge spelbolaget har tillstånd från spelbolaget som anordnar lotteriet. Då Svenska Spel inte velat ge ut några sådana tillstånd har spelbolagen vänt sig till utländska aktörer som exempelvis erbjuder spel som Powerball och Mega Millions.

Idag står skugglotterierna för nästan 40 procent av alla lotterier på den svenska marknaden. Det innebär intäkter på uppemot 15 miljarder kronor.

Svenska Spel vill förbjuda skuggspel

Svenska Spel vill se ett stopp för skugglotterier i Sverige. En anledning till det är att spelen konkurrer ut svenska lotterier där idrotten, föreningslivet och ideella organisationer är förmånstagare. Nu vill man se att Sverige går samma väg som Danmark och Australien gjort där förbud redan finns.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi utesluter inte ett förbud i framtiden. Han säger att det är viktigt att allmännyttiga bolag har en stark ställning på den svenska marknaden och att bolagen ska vara befriade från kommersiell konkurrens.

Foto: Svenska Spel/Pressbild