tab
Person spelar Svenska Spels Europatipset

Svenska Spel slopar miljardutdelning till staten

Publicerades: tis 31 mar 2020

Det virus som härjar slår hårt mot såväl företag som privatpersoner. Under måndagen meddelade det statliga spelbolaget Svenska Spel att man ställer in sin tänkta miljardutdelning till staten på grund av den kraftigt försämrade likviditeten. I dagsläget kan bolaget inte erbjuda spel i den utsträckning man är vana vid på grund av att idrottsevenemang ställs in världen över.

Coronaviruset slår hårt mot såväl privatpersoner som företag. Dag efter dag får vi läsa om företag som tvingas varsla sina anställda för att verksamheten inte ska gå under. Flera börsnoterade bolag tvingas även ställa in eller sänka utdelningen till sina aktieägare. Ett sådant bolag är statliga Svenska Spel.

Eftersom arenor runt om i världen gapar tomma kan svenska spel idag inte erbjuda odds & betting-spel i den utsträckning man tidigare gjort. Det har medfört att likviditeten försämrats kraftigt den senaste tiden. Till följd av detta har man valt att stoppa utdelningen till staten. Beslutet fattades på ett styrelsemöte under måndagen som hölls över telefon.

Delade ut 4,5 miljarder kronor förra året

Beslutet att dra in utdelningen innebär att staten går miste om miljardbelopp som hade varit värdefulla nu i den kris vi befinner oss i. Förra året fick staten ta del av 4,5 miljarder kronor från Svenska Spel. Om det inte vore för Coronaviruset är det mycket möjligt att det rört sig om en liknande siffra även i år.

Energijätten kan följa Svenska Spels fotspår

Det är inte bara Svenska Spel som funderar på sin utdelning i dagsläget. Även den statliga energijätten Vattenfall gör detsamma, och mycket tyder på att man kommer att gå i Svenska Spels fotspår.

Bolaget hade planer på att dela ut cirka 7,2 miljarder kronor. Dessa planer kommer nu troligtvis revideras.

– Det vore konstigt annars, med tanke på hur läget ser ut, säger Vattenfalls ordförande, Lars G Nordström, till Dagens industri.


Foto: Svenska Spel/Adam Wrafter