tab
Fotboll på en gräsplan inne på en fotbollsarena

Svenska Fotbollförbundet inleder samarbete för att stoppa matchfixning

Publicerades: tis 19 maj 2020

Svenska Fotbollförbundet har inlett ett samarbetsavtal med Maltas spelmyndighet för att få bort matchfixning från svenska fotbollsarenor. Sedan tidigare finns även ett bra samarbete med myndigheter i Gibraltar där många spelbolag håller till.

Riggade odds och betting-spel är ett växande problem. Framför allt har problemet med matchfixning vuxit sig stort på svenska fotbollsarenor runt om i landet. Det kanske mest uppmärksammade exemplet skedde 2017 inför mötet mellan AIK och IFK Göteborg då den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu försökte få AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos att påverka matchens utgång.

För att motverka problemet med matchfixning inom fotbollen har Svenska Fotbollförbundet tecknat ett avtal med Maltas motsvarighet till Spelinspektionen, skriver Fotbollskanalen. Malta är det ledande landet inom spel då flera spelbolag har sin verksamhet där. Många av dessa spelbolag är även verksamma i Sverige.

Informationsutbyte ska bidra till att stoppa matchfixning

Syftet med avtalet är att Svenska Fotbollförbundet ska få ta del av information från den maltesiska spelmyndigheten och vice versa. Förhoppningen är att detta informationsutbyte ska kunna användas för att stoppa planerad matchfixning.

Genom att den maltesiska spelmyndigheten delar med sig av information kan Svenska Fotbollförbundet upptäcka misstänkta spel när satsningar inte görs på en svensk spelsajt. Exempelvis om en satsning görs på en “.com” sajt hos ett spelbolag som även har en svensk verksamhet. Om spelbolaget då är verksamma på Malta kan den maltesiska spelmyndigheten gå till det berörda spelbolaget och begära ut mer information.

Svenska Fotbollförbundet har även bra samarbeten med myndigheter på Gibraltar

Utöver Malta är även Gibraltar ett populärt tillhåll för olika typer av spelbolag. Därför har även Svenska Fotbollförbundet bra samarbeten med berörda myndigheter där, om än inte något skriftligt avtal.

Det är dock inte bara Svenska Fotbollförbundet som arbetar hårt med matchfixning. Även Spelinspektionen i Sverige och Internationella Olympiska Komittén har liknande samarbetsavtal med berörda myndigheter.