tab
null

spelskatt - Jackpot för staten

Publicerades: fre 02 aug 2019

Q1 2019 började den nya spellagen gälla, vilken dikterade att att alla spelbolag som vill vara verksamma i Sverige behöver ha en spellicens. Detta innebär även att spelbolag måste betala skatt på intäkterna från Sverige. Spelbolagen har hittills betalat in mer än 1,8 miljarder kronor i år, dubbelt så mycket som förväntat.

– Den prognos som gjordes i förarbetena var att skatteintäkterna skulle bli knappt 1,8 miljarder kronor per helår. Men vi har redan fått in den summan, så skatteintäkterna har blivit väsentligt högre än beräknat, säger Marie Matsson som är sektionschef på Skatteverket.

86 bolag är anslutna till det Svenska spelregleringen och förutom att betala spelskatten, så betalar även spelbolagen licensavgifter. Spelskatten är 18 procent av den summan som är kvar av spelarnas insättningar efter att vinsterna betalats ut. Kostnaden för licens varierar, den dyraste är en licens för både spel och betting vilken kostar 700 000 kronor och löper i fem år innan den måste förnyas för 300 000 kronor. Dessutom ska en tillsynsavgift betalas till spelinspektionen. Även tillsynsavgiften varierar i kostnad, från ett par tusen upp. Summan beror på spelform och storlek på spelbolaget. 

Spelinspektionen har hitills fått in 67 miljoner i licensavgifter samt fakturerat runt 57 miljoner kronor i tillsynsavgifter

– Även det är lite mer än förväntat. Men tillsynsavgifterna behövs till vår verksamhet. Ju fler bolag som är inne i det svenska spelsystemet desto mer arbete blir det för Spelinspektionen, säger Anders Sims.