tab
null

Spelinspektionen lyckas inte stoppa betalningar till illegala spelbolag

Publicerades: tis 01 sep 2020

Spellagen trädde i kraft för att skydda svenska spelare från olicensierade spelbolag. Banksekretess gör det dock svårt för Spelinspektionen att hindra spel hos bolag utan svensk licens. Nu vill myndigheten få till en lagändring för att säkerställa att allt spelande sker hos bolag som har svensk licens och följer svensk lagstiftning. Det skriver Breakit.

I Januari 2019 trädde den nya och omdiskuterade spellagen i kraft. Det innebar bland annat att ett nytt licenssystem infördes där spelbolagen måste ha svensk spellicens för att få verka i landet. Dessa spelbolag måste dessutom betala skatt i Sverige och följa den lagstiftning som finns. Framför allt berörs spelbolag som erbjuder online casino och oddsspel. 

Spellagen infördes för att skydda spelarna och förhindra att människor hamnar i spelberoende och drar på sig skulder de inte kan bli av med. Men denna lag fungerar bara så länge inte spelarna vänder sig till olicenserade spelbolag som inte behöver följa svensk lagstiftning.

Svårt att förhindra spel hos olicensierade spelbolag på grund av sekretess

I samband med införandet av spellagen fick Spelinspektionen rätt att blockera betalningar från svenska spelare till spelbolag utan licens. Allt för att förhindra spel hos aktörer som inte följer den svenska lagstiftningen.

Det har dock visat sig vara svårt att blockera några betalningar, faktum är att det inte skett en enda gång. Anledningen är nämligen att sekretess stoppar myndigheten från att få ut relevant information från bankerna.

Spelinspektionen vill se lagändring

Nu vill Spelinspektionen se ytterligare en lagändring. Man har därför lämnat in ett förslag om en tydligare reglering som gör det möjligt att få ut den typen av uppgifter från bankerna utan att stoppas av någon banksekretess.

När något beslut i frågan kan tänkas komma är ännu oklart. Fram tills att en ny reglering kan vara på plats kommer det bli fortsatt svårt för myndigheten att hindra svenska spelare från att spela hos olicensierade spelbolag.