tab
Person sitter vid Macbook

Spelinspektionen får utökat uppdrag för att stärka konsumentskyddet

Publicerades: tis 28 apr 2020

När många svenskar stannar hemma under Coronapandemin ökar risken för spelproblem. Därför har regeringen gett Spelinspektionen ett utökat uppdrag för att få bukt med det olagliga spelandet och öka kunskapen om spelansvar. Det skriver Spelinspektionen i ett pressmeddelande. Redan nu har myndigheten gjort diverse justeringar i organisationen för att kunna möta de nya kraven.

Coronapandemin har drabbat den svenska ekonomin hårt. Tusentals har förlorat jobbet och de som fortfarande har jobbet kvar arbetar till stora delar hemifrån.

Att spendera mer tid hemma innebär för många mer tid att ägna sig år roliga saker. Men för en stor del svenskar kan det även leda till en hel del problem. Svenska myndigheter har nämligen kommit fram till att det ökar risken för spelproblem. Visserligen har spel på matcher och andra live-event helt upphört när evenemangen uteblir men det är fortfarande möjligt att spela på casinon på nätet. Av den anledningen har regeringen beslutat sig för att ge Spelinspektionen ett utökat uppdrag.

Detta innebär regeringens uppdrag

Spelinspektionens utökade uppdrag innebär bland annat att man ska rapportera om utvecklingen på den svenska spelmarknaden. Dessutom ska man vidta åtgärder för att utöka svenskarnas kunskap om möjligheten att själv stänga av sig från allt spel via tjänsten Spelpaus.se.

Myndigheten ska även stärka tillsynen mot spelbolag som tillhandahåller olagligt spelande och föreslå ändringar för att stärka konsumentskyddet.

Uppdraget välkomnas av myndigheten

Det utökade uppdraget välkomnas av Spelinspektionen. Myndigheten anser att det nu kommer bli ett tydligare fokus på spelansvar och olagligt spelande. Med olagligt spelande omfattas inte bara spelbolag utan licens, utan även bolag som exempelvis ägnar sig åt otillåten marknadsföring. Detta är två punkter som Spelinspektionen arbetat mycket med redan sedan tidigare, men det blir alltså ett ännu större fokus på det nu. 

För att kunna möta regeringens nya krav har myndigheten nu börjat göra diverse justeringar i organisationen.