tab
Euro-mynt

Spelbolagens omsättning steg med 5 procent det tredje kvartalet

Publicerades: tis 30 nov 2021

Spelandet på svenska online casinon har ökat under det tredje kvartalet. Omsättning uppgick till drygt 6 miljarder kronor vilket är en ökning med 5 procent i jämförelse med förra året. Samtidigt som omsättningen ökat har även antalet registrerade personer hos Spelpaus gjort detsamma.

Under pandemiåret 2020 infördes en rad åtgärder för att skydda spelarna på den svenska spelmarknaden. Bland annat infördes en insättningsgräns och reglering gällande välkomstbonus. Detta ledde bland annat till att spelbolagens omsättning minskade avsevärt.

I takt med att vi lärt oss leva med pandemin har spelandet successivt gått upp igen och nu visar siffror från Spelinspektionen att omsättningen ökade med nästan 5 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Totalt uppgick omsättningen till 6,3 miljarder kronor bara under det tredje kvartalet.

För ett par veckor sedan slopades spelansvarsåtgärderna efter 16 månader. Det kommer med stor sannolikhet leda till att spelbolagens omsättning fortsätter uppåt även kommande månader.

Fler avstängda via Spelpaus

I takt med att omsättningen hos spelbolagen ökat har även fler svenskar stängt av sig själva via tjänsten Spelpaus. Under det tredje kvartalet var ca 65 500 svenskar avstängda från spel hos svenska spelbolag. Det är en ökning med 2 procent från föregående kvartal.

Den som stänger av sig från spel via Spelpaus kan under en förutbestämd tid inte spela spel hos någon av de knappt 100 licensierade spelbolagen som finns på den svenska marknaden. Däremot är det fortsatt möjligt att spela hos bolag utan svensk licens.

Nästan 100 spelbolag med aktiv licens i Sverige

Utbudet av spelsajter blir ständigt fler och fler. Idag finns det 95 bolag med aktiv licens på den svenska marknaden. Av dessa har 65 stycken licens för vadhållning och/eller kommersiellt onlinespel.

Info! Spelbolagen ansöker om olika licenser beroende på vilket typ av spel de erbjuder.