tab
Spelmarker i olika färger

Spelbolag som saknar licens lockar svenska spelare

Publicerades: tis 21 apr 2020

Spelinspektionen polisanmäler elva spelbolag som riktar sig mot svenska spelare trots att man saknar svensk spellicens. I flera fall har spelbolagen riktat sig mot personer som är avstängda från spel och som har ett känt spelmissbruk. Det skriver SVT.

Elva spelbolag utan svensk spellicens lockar till sig svenska spelare. Bolagen står bakom ett femtiotal olika spelsajter, inom exempelvis online casinon, och har riktat sig mot den svenska marknaden trots avsaknad av licens och att vissa bolag fått förbud mot att verka i Sverige.

Nu polisanmäler Spelinspektionen bolagen och man hoppas att det även ska leda till att flera länders tillsynsmyndigheter börjar se över dessa bolags spellicenser.

Riktar sig mot spelare med spelmissbruk

Enligt analyser från ett brittiskt analysföretag spelar svenskarna för omkring 2 miljarder kronor varje år hos spelbolag som saknar svensk spellicens. I många fall riktar sig dessa bolag till svenskar med spelmissbruk som själva stängt av sig från spel via Spelpaus.

Många gånger kommer de i kontakt med denna utsatta grupp genom att synas på sökord som “spela trots Spelpaus” i sökmotorernas resultat.

Spelberoendes förening i Stockholm har varit i kontakt med personer med spelberoende som talat om att de är avstängda på Spelpaus men att de kan spela via dessa spelbolag. Även anhöriga hör av sig och berättar om sin oro när deras nära och kära kan fortsätta spela trots avstängningen.

Flera åtgärder ska stoppa det olagliga spelandet

Förutom polisanmälningar försöker Spelinspektionen att komma åt bolagen på andra sätt. Bland annat genom att få sökmotorer och betaltjänstlevernatörer att agera mot spelbolagen. Spelinspektionen är inte heller främmande till att polisanmäla länksajter som försöker styra användarna mot dessa spelsajterna.

Målet man har är att det överhuvudtaget inte ska vara intressant att verka på den svenska marknaden utan någon licens. Det ska kosta mer än det ger.