tab
Fotboll på gräsplan

Spel på svensk fotboll för 80 miljarder kronor

Publicerades: tor 16 mar 2023

Spelandet på svensk fotboll har länge varit populärt och nu har det schweiziska bolaget Sportradar tagit reda på riktigt hur mycket pengar som spenderas på bettingsidor, och mer specifikt svensk fotboll.

Sportradar har låtit göra en uppskattning av värdet på spelet på svensk fotboll år 2022. I genomsnitt spelades det för 160 miljoner kronor per allsvensk match, vilket innebär att det totala spelandet för 2022 uppgår till uppskattningsvis 80 miljarder kronor per år.

– Med tanke på hur många spelbolag som erbjuder spel på svensk fotboll, särskilt på toppdivisionen, motsvarar dessa siffror våra förväntningar, säger Tom Mace, chef för Sportradars globala verksamhet.

Sportbetting för 1,45 biljoner euro

Sportbetting är en stor marknad över världen och enligt Sportradars beräkningar uppgår det totala spelandet till ca 1,45 biljoner euro.

Den mest attraktiva sporten när det gäller vadslagning i Sverige och resterande världen är fotboll med en omsättning på ca 900 miljarder euro. I Sverige kan en match i Allsvenskan omsätta omkring 160 miljoner kronor, det är dock lite jämfört med de stora ligorna ute i Europa. Spelet på den genomsnittliga Premier League-matchen uppgår till ca 2,3 miljarder kronor.

Endast uppskattade nivåer

Det är viktigt att poängtera att siffrorna som Sportradar presenterar bara är en uppskattning. Bolaget har ett övervakningssystem där fler än 600 spelbolag ingår. Sin statistik bygger man på en uppskattning av omsättningen hos 350 spelbolag och kombinerar sedan det med officiell data från licenserade spelbolag, samt annan typ av marknadsföringsinformation.

Men hur tillförlitliga är egentligen Sportradars siffror?

Spelinspektionens utredare, Samuel Wahlberg menar att myndigheten inte ser dem som absoluta siffror. I stället menar han att siffrorna kan användas som en fingervisning och sättas i relation med andra uppgifter. 

Hos Svenska Spel ser man siffrorna som absolut rimliga.

– Min bedömning, baserad både på historisk data samt våra egna försäljningssiffror, är att de här siffrorna absolut är rimliga – väldigt stora, men rimliga, säger Dan Korhonen, chef för sportspel på Svenska Spel.