tab
Person sitter vid Macbook

Regeringen vill skärpa reglerna för spelreklam

Publicerades: mån 05 jul 2021

Till nästa år kan reglerna för marknadsföring av spelreklam bli ännu tuffare. Regeringen vill att samma regler som vid marknadsföring av alkohol även ska gälla spelmarknaden. Förslaget är skickat på remiss och en ny lagändring kan träda i kraft den 1 juli 2022.

År 2018 infördes den nya spellagen i Sverige och med det kom en rad nya begränsningar för spelbolagen inom bland annat online casinon och odds & betting. Bland annat infördes ett krav på måttfullhet i marknadsföringen. Regeringen har nu kommit fram till att de åtgärder som införts inte är tillräckliga och därför vill man nu skärpa reglerna för spelreklam ytterligare.

Lika återhållsamma regler som vid marknadsföring av alkohol

I det nya förslaget vill regeringen införa särskild måttfullhet vid marknadsföring av olika typer av spel. Det ska vara samma återhållsamma regler som gäller vid marknadsföring av alkohol.

I dagsläget säger spellagen att måttfullhet ska iakttas vid marknadsföring av spel. Reklamen får inte heller rikta sig till personer under 18 år. När det däremot gäller marknadsföring av alkohol får reklamen inte vara uppsökande, uppmana till bruk av alkohol eller vara påträngande. Dessutom får den inte rikta sig till personer under 25 år. Det är alltså avsevärt mycket strängare regler regeringen vill införa.

Shekarabi tycker det är dags att begränsa spelreklamen

I en intervju med SVT säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att dagens spelreklam utsätter många konsumenter för risker, särskilt personer som redan är sårbara. Han anser att det är dags att ta nästa steg i arbetet med att begränsa spelreklamen.

Med mer restriktiva regler tror Shekarabi att man kan begränsa aggressiviteten i reklamen och förhoppningsvis få en sundare spelmarknad.

Förslaget om att skärpa reglerna för spelreklam har skickats ut på remiss och en lagändring kan vara på plats först den 1 juli 2022.

Tips! Har du problem med ditt spelande rekommenderar vi dig att stänga av dig själv från allt spel via tjänsten Spelpaus och kontakta Stödlinjen för att få hjälp med ditt spelproblem.