tab
Person kastar tärningar och fångar i handen

Regeringen öppna för fler krav på spelbolagen

Publicerades: tis 16 feb 2021

Kindred meddelade i förra veckan att man ska börja presentera hur stor del av intäkterna som kommer från problemspelare. Regeringen välkomnar initiativet och utesluter inte att en liknande redovisning kan bli krav för att beviljas svensk spellicens.

I förra veckan kunde vi skriva om spelbolaget Kindred, som bland annat äger varumärket Unibet, som beslutat sig för att redovisa hur stor del av intäkterna som kommer från så kallade problemspelare. 

Definitionen av problemspelare är framtagen i samarbete med beteendeforskare där man valt att dela in spelarna i fyra olika kategorier: social, låg risk, medel risk och hög risk. Det är personer inom den sistnämnda kategorien man vill komma åt. Det handlar snarare om att komma åt personer med ett visst typ av beteende än personer som spelar för stora belopp.

Kindred hoppas att denna öppenhet i slutändan ska göra något gott för branschen i stort och att man ska kunna få bort alla problemspelare inom ett par år. Initiativet välkomnas nu av regeringen.

– Det är ett bra första steg. Det här gör att vi kan få till en vettig diskussion om de problem som vi har på spelmarknaden, säger socialförsäkringsminister, Ardalan Shekarabi.

Öppnar upp för fler krav

Regeringen öppnar nu upp för att en liknande redovisning som den Kindred står för ska bli ett krav för att spelbolag ska beviljas svensk licens.

Shekarabi menar dock att regleringar inte kan lösa problemet på egen hand. De spelare med ett spelproblem behöver också erbjudas hjälp. Att enbart presenterar siffror över hur stor del av intäkterna som kommer från spelare med missbruk löser inte grundproblemet.

Möjligt att stänga av sig själv från spelande

Den som är medveten om sitt spelproblem och vill ta tag i problemet själv kan alltid välja att stänga av sig själv från allt spelande via tjänsten Spelpaus. Där går det själv att reglera hur länge man vill vara avstängd från spelande.

Tjänsten hindrar dock bara spelare från att spela hos bolag med svensk spellicens. Det finns inget som hindrar spelarna från att gå till spelbolag utanför det svenska licenssystemet.