tab
Bingobricka med många siffror

Miljonlotteriet får licens för digitala lotterier

Publicerades: tis 28 jan 2020

Miljonlotteriet var Sveriges första ideella lotteri att få svensk spellicens för analoga spel. Nu är lotteriet även först med att få en digital spellicens, skriver tidningen Accent. Bolagets vd, Jonatan Hjort, är glad över att Miljonlotteriet ligger i framkant i jämförelse med andra aktörer som Postkodlotteriet och Kombispel.

För ett år sedan, i januari 2019, trädde den nya spellagen i kraft. Lagen innebär att alla spelbolag som vill verka på den svenska marknaden måste ha svensk spellicens. Det gäller såväl online-spel som analoga lotterier.

Miljonlotteriet var det första ideella lotteriet i Sverige att få licens för analoga lotterier, ett tillstånd som sträckte sig till sista december 2019. När licensen nu förnyades fick Miljonlotteriet även tillstånd att bedriva digitala lotterier, återigen som första ideella lotteri.

Miljonlotteriets vd, Jonatan Hjort, är mycket glad att man återigen är först i branschen, före kollegor som bland annat Postkodlotteriet och Kombispel.

Omfattande arbete ligger bakom licensen

För Miljonlotteriets del har det varit ett omfattande arbete som ligger bakom den digitala licensen. Processen att få till en licens har länge varit utformad för casinon online men nu har Spelinspektionen även fått till en process som är applicerad på lotteriverksamheten.

Miljonlotteriet ansluter sig till Spelpaus

I samband med att Miljonlotteriet får digital licens är man skyldiga att ansluta sig till Spelpaus.se. Det är ett självavstägningsregister där personer som har problem med sitt spelande kan stänga av sig själva från alla spelbolag med licens i Sverige. Förhoppningen är att fler ska få bukt med sina problem och börja spela sunt. Spelbolagen får inte heller marknadsföra sina spel till personer som är registrerade hos Spelpaus.

Miljonlotteriet har även ett eget verktyg för att motverka spelberoende. På sin hemsida har lotteriet en tjänst som heter Spelstopp. Den fungerar precis som Spelpaus men gäller bara Miljonlotteriets egen hemsida. Kunderna kan välja att stänga av sig själva i ett dygn, en vecka, en månad eller tills vidare.