tab
null

Förslag om att förbjuda spelreklam på dagtid

Publicerades: tis 15 dec 2020

Spelmarknadsutredningen vill förbjuda spelreklam för högriskspel under dagtid. Förslaget tas emot positivt av Ardalan Shekarabi men spelbranschen är kritisk och menar att en sådan reglering kan vara kontraproduktiv. Det skriver DN.

Spelmarknaden har under året drabbats av flera olika typer av regleringar. Bland annat har insättningsgränsen sänkts till max 5 000 kronor i veckan och spelbolagen får inte erbjuda högre välkomstbonusar än 100 kronor.

Nu har Spelmarknadsutredningen tagit fram ytterligare ett antal förslag för att reglera marknaden än mer. Man föreslår bland annat ytterligare inskränkningar i spelbolagens reklam. Utredningen föreslår ett förbud mot att visa reklam för vissa högriskspel, exempelvis nätcasinon, i radio, tv och strömmad media under dagtid. Med dagtid menas mellan kl 09:00-21:00.

Spelmarknadsutredningen vill även se skärpta sanktioner mot spelbolag som bryter mot dessa regler.

Spelbranschen är kritiska mot förslaget som kan vara kontraproduktivt

Spelmarknadsutredningens förslag har välkomnats av socialförsäkringsminister, Ardalan Shekarabi. Några som däremot inte ser lika positivt på en sådan reglering är spelbranschen själva.

Pontus Lindwall, som är vd för bolaget Betsson, menar att förslaget är beklagligt och han tror även att det kan vara kontraproduktivt och skada spelarna. Han menar att om spelbolagen inte kan nå ut till kunderna är det slumpen som avgör vilken spelsajt kunderna hamnar på. Då kan en kund hamna hos en oreglerad spelsajt, vilket inte är avsikten med de politiska beslut som fattas inom området.

Bara licenserade spelbolag får göra reklam i Sverige

Den 1 januari 2019 infördes den svenska spellagen som bland annat innebär att bara licenserade bolag får göra reklam i Sverige. Reklamen har många gånger kritiserats för att vara för aggressiv men den har samtidigt hjälpt bolagen att skilja sig från olicensierade bolag.

Pontus Lindwall tror det kan bli svårt att hålla emot den olicensierade marknaden om de licensierade bolagen inte längre får marknadsföra sina produkter.