tab
Fotboll på en fotbollsplan

Förbud mot spel på matcher lägre än division 2

Publicerades: tis 22 sep 2020

Spelinspektionen inför förbud mot spel på fotbollsmatcher längre ned i seriesystemet. Även spel på individuella prestationer om spelaren är under 18 år förbjuds. Åtgärderna införs för att minimera riskerna för matchfixning.

De senaste åren har vi nåtts av flertalet nyheter gällande matchfixning inom fotboll, både på hög och låg nivå. Spelinspektionen arbetar dock ständigt för att skapa tryggare spel oavsett om det gäller odds och betting eller nätcasinon. Det innefattar även arbete med att motverka matchfixning.

Förutom att spelbolag måste ha svensk licens för att erbjuda spel i Sverige har Spelinspektionen nu tagit ytterligare ett steg för att motverka matchfixning. Från och med nu är det nämligen inte tillåtet att erbjuda spel på matcher lägre än division 2. Förslaget var ute på remiss tidigare i år men nu har Spelinspektionen alltså infört den regeln.

Spelbolag får inte erbjuda spel på individuella prestationer om spelaren är under 18 år

Spelinspektionen har dessutom förbjudit spel på individuella prestationer av spelare som är under 18 år. Det är inte heller tillåtet att erbjuda spel på regelbrott, exempelvis hur många gula kort som kommer delas ut under en match.

Myndigheten har en förhoppning om att dessa förbud kommer bidra till att motverka problemen med matchfixning som finns i dagsläget.

– Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Spelinspektionens enhetschef, Nicklas Hjertonsson.

Finns inte samma bevakning i lägre divisioner

Fotboll har länge varit en högrisksport när det gäller matchfixning, särskilt när det gäller lägre divisioner. Det finns inte samma bevakning som högre upp i seriesystemet, dessutom tjänar spelarna inte pengar på sitt idrottande vilket bidrar till att matchfixning kan pågå.

Det är dock viktigt att ha klart för sig att bara för att Spelinspektionen inför dessa förbud kommer det fortfarande vara möjligt att spela på matcher i de lägre divisionerna men då via utländska spelbolag som saknar licens i Sverige.