tab
Fotbollsspelare sparkar på boll

Bethard säljs till amerikanskt bolag och Zlatan får böter för sitt delägande

Publicerades: tor 27 maj 2021

Bethard säljs till amerikanska Esports Entertainment Group för drygt 160 miljoner kronor och Zlatan tvingas betala böter på en halv miljon kronor för sin inblandning i spelbolaget.

Spelbolaget Bethard, verksamma inom både odds, slots och casino har synts flitigt i bland annat tv-reklamer och ute på reklampelare runt om i landet. Frontfigur för bolaget och tillika delägare har länge varit Zlatan Ibrahimovic. 

Nu säljs Bethard till det amerikanska Nasdaq-noterade bolaget Esports Entertainment Group. Priset landar på 16 miljoner euro, cirka 160 miljoner svenska kronor, och 12 procent av spelöverskottet i 2 år.

Zlatan i blåsväder för sin inblandning i Bethard

I våras gjorde Zlatan comeback i det svenska landslaget och då avslöjades det att han i och med sitt ägande i ett spelbolag bröt mot Fifas regler.

Både Fifa och Uefa har regler som inte tillåter att deltagande spelare i någon av organisationernas tävlingar har några finansiella intressen i spelbolag. I och med Zlatans medverkan i VM-kvalet och Europa League-matcher med sitt Milan bröt han därmed mot reglerna.

Tvingas betala en halv miljon i böter

Sedan nyheten kom ut har ämnet varit en följetong i flera svenska medier under en längre tid och i dagarna kom Fifa fram till ett beslut i ärendet. Zlatan riskerade avstängning från spel i Fifa och Uefas turneringar. Riktigt så hårt blev dock inte straffet.

För sin inblandning i Bethard tvingas Zlatan betala omkring en halv miljon kronor i böter, vilket dock knappt bör vara kännbart för fotbollsstjärnan som uppges tjäna omkring 70 miljoner kronor per år i Milan. Även Milan straffas med böter på omkring 250 000 kronor samt en varning för att ha spelat Zlatan i Europa League.

Zlatan missar dessvärre sommarens EM-slutspel på grund av skada men försäljningen av Bethard öppnar upp för en medverkan i ett eventuellt VM-slutspel nästa år. Något som inte varit möjligt om han behållit sina aktier i bolaget.