tab
Arbetsförmedlingen fasadskylt

Arbetsförmedlingen hade annons för illegala spelbolag

Publicerades: tis 18 aug 2020

Spelbolag utan licens har inte rätt att verka på den svenska marknaden. Trots detta har Arbetsförmedlingen haft ute platsannonser för två illegala spelbolag. Totalt har ett 20-tal tjänster legat ute på platsbanken.

Som ni känner till vid det här laget måste ett spelbolag ha svensk spellicens för att få verka i Sverige. Det bolag som inte har det är helt enkelt inte välkomna på den svenska spelmarknaden.

Det är inte bara olagligt att bedriva spel i Sverige utan korrekt licens, det är även olagligt att främja företag som tillhandahåller spel utan licens. Trots detta har Arbetsförmedlingen haft ute platsannonser på sin platsbank för två casinosajter utan svensk licens.

Arbetsförmedlingen överväger att polisanmäla sig själva, totalt har man haft ute platsannonser för ett 20-tal olika tjänster.

Bengt Wiktorén som är chef för Arbetsförmedlingens digitala tjänster säger nu att det är upp till rättsvårdande myndigheter att utreda om man brutit mot lagen genom dessa platsannonserna.

Ardalan Shekarabi kritisk mot Arbetsförmedlingen

Ansvarig minister, Ardalan Shekarabi, var inte glad när han fick höra om Arbetsförmedlingens misstag. I en intervju med TV4 sa Shekarabi att Arbetsförmedlingen måste koordinera sig med Spelinspektionen innan man lägger ut platsannonser på sin hemsida. Detta för att säkerställa att man inte erbjuder tjänster till företag som saknar svensk licens och bedriver kriminell verksamhet.

Trygghet att spela på spelbolag med svensk licens

Att spela på ett spelbolag med svensk licens skapar en extra trygghet för svenska spelare. Dessa bolag följer nämligen den svenska lagstiftningen som är till för att skydda spelarna och förhindra att människor hamnar i spelberoende på grund av sitt spelande.

Spellagen har funnits sedan 1 januari 2019 men har för bara någon månad sedan tillfälligt skärpts ytterligare. Det är självklart något vi skrivit om tidigare.

Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen