tab
Person sitter vid Macbook

14 miljoner satsades på varje U21-match - trots förbudet

Publicerades: tis 21 mar 2023

Sportsbetting är en stor marknad i världen och på de svenska U21-serierna i fotboll spelas det globalt för omkring 14 miljoner kronor per match. Detta trots att det är förbjudet för svenska spelbolag att erbjuda spel på lägre serier och U21.

I september 2020 förbjöds spelbolag med svensk licens att erbjuda spel på U21-fotboll, samt serier under division 2. Trots förbudet spelades det under 2022 globalt för i genomsnitt 14 miljoner kronor per match i de tre olika allsvenska U21-serierna. Det visar siffror från det schweiziska företaget Sportradar.

De flesta spelen kommer från asiatiska spelbolag

En majoritet av alla spel kommer från den asiatiska spelmarknaden. Av de 14 miljonerna per match satsades ca 9 miljoner hos asiatiska spelbolag. Under lång tid har det funnits misstankar om att matchfixare ofta använder spelbolag från Asien, inte minst för att spela på de svenska U21-serierna.

Samuel Wahlberg är utredare och ansvarig för frågor gällande matchfixning på Spelinspektionen. Han var med och tog fram det svenska förbudet men är medveten om att det fortfarande spelas för miljontals kronor på U21-serierna.

– Det är inte önskvärt, men tyvärr kommer vi inte åt det. Vi kan bara reglera den svenska marknaden och det här kan ju handla om bolag som har licens i andra europeiska länder och där det här spelet är tillåtet, säger Wahlberg.

I samband med att Spelinspektionen förbjöd spel på U21-matcher följde en het debatt mellan spelbolagen och SvFF, Svenska fotbollförbundet. Spelbolagen menade att om man inte fick erbjuda spel på lägre serier och U21 skulle dessa spel hamna hos bolag utanför det svenska licenssystemet - vilket är precis det vi ser nu.


Den svenska regleringen fungerar bara på hemmaplan


Eftersom spellagen bara omfattar bolag med svensk licens har den bara positiv inverkan på den svenska spelmarknaden, det menar Tom Mace, global chef för Sportradar. Han anser även att regleringen inte stoppar globalt spel på den här nivån utan kanaliserar mer spel till svagt reglerade spelmarknader med dålig översyn.