tab
Fotboll i olika färger på fotbollsplan

Spelbolagen kritiska mot Spelinspektionens regler för att motverka matchfixning

Publicerades: tis 06 okt 2020

För ett par veckor sedan kom Spelinspektionen med nya förbud som ska motverka matchfixning. Nu har flera spelbolag uttalat sig i frågan och riktar kritik mot myndigheten och den nya regleringen.

Nyligen kom Spelinspektionen med nya regler för att motverka matchfixning, vilket vi skrivit om tidigare. Det är inte längre möjligt att spela på regelbrott under matcherna, det vill säga gula och röda kort, straffar och liknande. Spelbolagen får inte heller erbjuda spel på prestationer om spelaren är under 18 år. Dessutom förbjuds spel på matcher lägre än division 2.

De nya reglerna har väckt stark kritik från spelbolagen inom just odds och betting. Betssons PR-chef, Robin Olenius är mest kritisk till att spel på matcher under division 2 förbjuds. Han ställer sig frågande till hur Spelinspektionen kommit fram till just den gränsen. Betsson erbjuder vanligtvis spel på på matcher i divison 3 och 4. Olenius menar att det förekommer väldigt lite fusk så långt ned i seriesystemet då vinsttaken är så låga.

– Regelbeslutet öronmärker dessa ligor till svartspel. Då kommer det bli svårare för myndigheter och organ att hålla koll, säger Robin Olenius.

Även Unibet är kritiska till förbuden

Det är inte bara Betsson som är kritiska till Spelinspektionens senaste regleringar. Även Unibet är kritiska till förbuden. Bolagets Sverigechef, Per Carlander, menar att det inte finns någon fakta som stödjer att dessa nya förbud skulle minska problemet med matchfixning på svenska arenor.

Per Carlander tror att de nya förbuden i stället kan leda till att fler börjar spela hos bolag utan svensk licens, vilket i sådana fall skulle göra det ännu svårare att motverka matchfixning.

Samarbete mellan spelbranschen och myndigheterna är bästa sättet att motverka matchfixning

I stället för att Spelinspektionen inför diverse regleringar anser Betsson att det vore bäst att satsa på ett ökat samarbete mellan berörda myndigheter och spelbranschen. Robin Olenius menar att något sådant samarbete inte existerar idag men att man arbetat hårt för det under en längre tid, utan resultat.